Ik kan zeggen dat veel mensen  heel positieve ervaringen hebben. Het testen gaat steeds sneller. Ik was er gisteren vanaf in minder dan 5 minuten. Vorige keer 15 minuten. De keer daarvoor max 20. Ik denk niet dat het nog sneller kan. 

Je kan – je moet niet – namelijk een afspraak maken bij een van de vele teststations. Die liggen dan echt op een boogscheut van je huis. Tegenwoordig krijg je het resultaat in je mailbox als PDF en als sms. Men is bij dat testen uiterst vriendelijk en professioneel. Ik kan alleen maar zeggen dat ze dat echt goed organiseren. Ook de mensen die getest worden blijven altijd uiterst kalm. Slowaken zijn sowieso al ‘bang van de ander’, dus dat afstand houden, is hier een puur automatisme. Je zou hier denken dat men al jarenlang elke zondag een wattenstok in de neus krijgt. Ter vervanging van de hostie. Men is hier heel vatbaar voor repetitieve rituelen. Dat geeft de mens antistoffen tegen de angst. En Slowaken zijn zeer angstige mens.

Geen kat vraagt overigens ooit naar dat resultaat. Ik weet van geen enkele controle. De mensen doen nog altijd maar wat. Ik denk niet dat de regels zwaar overtreden worden, maar er gebeurt genoeg dat officieel niet mag. Vooral ontmoetingen tussen bevriende families en families onder elkaar. Er gaan ook nog behoorlijk veel mensen naar het werk die hun werk ook van thuis kunnen doen. Men mag hier tussen de regio’s niet reizen, maar dat gebeurt wel. Mensen gaan ook nog op vakantie binnen Slowakije. Dat mag normaal ook niet. In de bergen trekt men er zich werkelijk niks van aan. Mensen vertellen me dat ze daar met 40 man – bijna allemaal wanderlustigen die elkaar niet kennen – tegelijk in de alcohol vliegen. 

Als ik moet gokken raakt Covid hier in Slowakije alleen in famiale kring verspreid. Een beetje op het werk en dus misschien in de bergen die blijkbaar als een reservaat voor de lokale Covid renegades werken. 
In dit toch wel zeer katholieke land – tenminste wat de rituelen betreft – hoor ik soms wel eens een klacht over de gesloten kerken, maar sinds priesters nu elke dag online de mis opvoeren zijn de katholieken heel blij en die volgen dan inderdaad ELKE dag die mis. Nu kunnen ze nog kiezen ook. Online kan je de mis à la carte krijgen. Je kiest maar een priester en een kerk uit. De katholieken die ik ken zijn happy met de toestand. 

Ik moest vorige week met Zuzana in de bank zijn. In een filiaal werkten in een kleine ruimte meer medewerkers dan heel Fortis tewerkstelt in enkele grootsteden bij elkaar. Aan de telefoon zeiden ze dat we de test moesten meebrengen. Daar heeft ter plekke niemand naar gevraagd. Zeker de helft van die horde medewerkers had zijn of haar masker verkeerd op. Hetgeen me deed denken aan een oud opiniestuk van aan het begin van deze crisis ‘we zijn een volk dat het masker onder de neus draagt’. Er moet iets van aan zijn. 
Die medewerkers zaten ook te vergaderen rond 1 computer. Ik denk een achttal mensen plus enkele klanten. 
Wat ik wil zeggen: men test, maar wat de impact daarvan is, weet ik niet. Ik denk dat men er echt op vertrouwt dat wie positief test er voor kiest om thuis te blijven. Men heeft ook meer angst om iemand aan te spreken en naar een testresultaat te vragen dan men angst heeft voor Covid.

Mij stoort dat allemaal niet. Ik lig niet zo wakker van Covid. De enige keer dat ik geirriteerd raakte is toen een student die altijd iedereen bekritiseert omdat ze zich niet aan de regels houden zelf en passant bekende dat hij regelmatig dik de regels overtreedt op wel drie verschillende manieren. Dat is dan heel knullig. Dat is ook niet de enige die zo in elkaar steekt. Die man roept altijd om de strengste straffen voor overtredingen en doet dan zelf lustig zijn zin.

In het algemeen heerst een redelijk sereen sfeertje van gelatenheid. 

Een van de grote bazen van een internationaal bedrijf, een van mijn studenten, zei vrijdag ‘we zijn allemaal aapjes’. 

Er wordt wat geklaagd en dan gaan ze allemaal braaf naar hun teststation als modelburgers. Ik inbegrepen. 
Gisteren ging ik met een echt compleet rothumeur naar het teststation en daar ging het dan zo vlot en was men zo vriendelijk dat ik dacht: waar maak ik me zo druk om? De negatieve test zat een half uur later per pdf in mijn mailbox. De test was op afspraak, dagen tevoren besteld online. Als ik geen Slowaaks zou spreken, waren ze trouwens ook meteen bereid om alles in het Engels uit te leggen. 

Vlak na de test deed ik inkopen in een vrij drukke Lidle. Waar niemand naar een test vroeg. 

Veel maanden geleden telde men nog mensen en stond men aan de deur om je handen te ontsmetten, maar dat is allemaal gedaan.