• Slowaken zijn bijzonder paranoïde als het gaat om schoenen dragen in huis. Men reageert daar op alsof men de pest in huis brengt. Zelfs als men maar een paar stappen in huis zet met schoenen aan, reageert men alsof het een levensbedreigende situatie is. Ik heb mijn hele leven lang mijn schoenen bijna alleen uitgetrokken om te gaan slapen. Ik ben er nu eindelijk aan gewend, maar ik snap nog altijd niet waarom ik mijn schoenen zou moeten uittrekken als ik bijvoorbeeld de deur uit ga en snel terugkeer voor 1 minuut omdat ik iets vergeten ben in de keuken. Ik loop hier dus op kousen rond, want de geliefde pantoffels die men hier draagt, associeer ik te sterk met weke pantoffelhelden. Ik voel me juist bijzonder oncomfortabel met pantoffels aan. Ik heb ook nog nooit een paar pantoffels gekocht. Hier in Slowakije heeft elk gezin minstens 1 kast die uitpuilt met pantoffels. Goed voor de Chinese fabrikanten, maar niet voor mij.
 • Slowaakse vrouwen lopen er vaak heel erg opgedirkt bij. Dit wordt nog erger naarmate men oostelijker opschuift. Met als ergste uitschieter Rusland. Belgrado, Servië is ook heel erg op dat vlak. Ze zien er uit als poppetjes of als pornosterren. Zelf beweren ze dat het om ‘mode’ gaat, maar ik geloof daar niks van. Het gaat om een vent vinden die geld heeft. Het kan me niet schelen wie hiermee beledigd is, maar hoe meer boeken een Slowaakse vrouw leest hoe minder vaak ze zich in de make-up weekt. Ook is waar dat de meest opgedirkte Slowaakse vrouwen ook in de grootste en duurste auto’s rondrijden en zelden te zien zijn in het openbare vervoer. Ik neem aan dat de tactiek met de make-up en de heel uitdagende geseksualiseerde kleding op het pecuniaire front heel effectief is. Tot men een zekere leeftijd bereikt natuurlijk.
 • Hoewel Slowakije het communisme heeft meegemaakt, kunnen Slowaken niet uitleggen hoe dat communistische systeem precies werkte. Men kan alleen de meest zichtbare en situationele kenmerken noemen. ‘Men mocht niet reizen toen.’ Alsof dat dan communisme samenvat: reisverbod. En ja, er waren alleen mandarijnen met Kerstmis. Dus men weet hier uiteindelijk evenveel over het verschil tussen communisme en kapitalisme als in Nederland en België. Alleen zijn er in België actieve communisten die menen dat men hier tussen 1950 en 1989 het paradijs op aarde had. Alleen de meest onambitieuze, meest ongeïntereseerde mensen zijn positief over het communisme hier in Slowakije. Wie niks wilde, was content met een baantje, gezondheidszorg, basisproducten, een allesoverheersende routine en een simpel, maar gratis apartement. En reizen hoefde voor die mensen ook niet zo.
 • Slowaakse supermarkten hebben opvallend minder keuze. De kwaliteit is lager. Alles is duurder.
 • Mensen zijn hier heel formeel. Op straat maakt men in de regel geen oogcontact. Men nodigt niet zomaar mensen bij zich thuis uit. Op bezoek gaan bij iemand wordt veel zorgvuldiger gepland dan operatie Barbarossa.
 • Slowaken doen fantasieloos aan seks. Dat wordt hier keer op keer weer bevestigd. Slowaken hebben seks zoals de boer een veld ploegt. Niet toevallig is het Russische woord voor neuken hetzelfde als ‘ploegen’. Veel tederheid en fijnzinnig voorspel moet je van de mannen hier zeker niet verwachten. En de vrouwen weten niet wat hun overkomt als ze het toch eens meemaken. Hier moet gebeukt worden. Kort en krachtig. En dat wel vaak. Desnoods tot bloedens toe.
 • Getrouwde Slowaakse vrouwen zijn makkelijker te verleiden puur voor seks dan single Slowaakse vrouwen. Andere prioriteiten.
 • Slowaken zijn uiteraard heel traditioneel. Als een vrouw een vent zoekt, dan zoekt ze in de eerste plaats iemand die de komende 40 jaar braaf een loon naar huis brengt. Als beloning mag hij elke maand eens een keer stevig dronken worden met de vrienden. Verder worden de mannen hier heel kort gehouden door de vrouwen. Als zo’n man zich niet laat beteugelen dan komt de echtscheiding. Een Slowaakse vrouw is blij met een man die in de openbare ruimte een stugge, stille macho is en haar rondrijdt in de auto en thuis doet wat ze van hem verlangt. Haar niet in de weg lopen en meubelen van IKEA in elkaar knutselen.
 • In België en Nederland is een soort intellectuele klasse. Mensen die bijvoorbeeld graag eens De Knack lezen of naar een of ander praatprogramma kijken waar een professor het probleem van de week komt bespreken en daarmee al denken dat ze in de voorste frontlijnen staan van het intellectuele debat.
 • Hier in Slowakije is nauwelijks zo een intellectuele middenklasse. Er zijn mensen die DennikN lezen (soms) en Tyzden. Misschien Hospodarske Noviny en hier en daar een boek lezen. Er is hier meer een heel grote klasse die haar info haalt van Facebook en op alles reageert met boutades en wat men boerenwijsheid kan noemen. ‘Alle politici zijn corrupt’. Men vecht hier nog echt om het financiële overleven en veel mensen knokken hier om een jobke te kunnen versieren waar ze de facturen van een bedrijf mogen verwerken voor ca 1000 euro per maand. Als er dan vrije tijd is, bakken ze koekskes of gaan ze wat ronddraven in de o zo geliefde bergen of ze fitnessen wat om aan het dominerende schoonheidsideaal te beantwoorden. Er zijn hier uiteraard intellectuelen die bijvoorbeeld aan een haast onbegrijpelijk tempo boeken vertalen naar het Slowaaks. Maar waar de mensen zitten die al die boeken lezen, is ook niet echt duidelijk.
 • In Slowakije staat men een beetje meer open voor alternatieve websites. De info moet niet per se via de officiele kanalen komen. Eigenlijk is Facebook hier HET kanaal waar mensen hun info halen. Misschien omdat de media hier via reclamecampagnes en branding niet geslaagd is in het scheppen van misplaatste trots als men een ‘kwaliteitskrant’ leest. In België en Nederland is niks ‘echt’ of het gebeurt niet als het niet in een heel klein schala aan zogenaamde kwaliteitskranten staat. Ook de sociale mediasterren in Slowakije hebben meer invloed dan in België. Vooral Instagram, Facebook hebben hier in Slowakije impact. Twitter gebruiken Slowaken bijna nooit. Ook de politici zijn er niet zo actief als in Nederland en België.
 • Het Slowaakse politieke landschap is nog op zoek naar een echte identiteit. In Vlaanderen kan men bijvoorbeeld heel duidelijk stemmen voor heel openlijke neoliberalen zoals Vlaams Belang en NVA. Ideologisch vrij tamme sociaal-democraten met een flinke scheut neoliberaal denken (open VLD, CD&V, sp.a en Groen) en echte communisten van de stalinistische leer al doen ze zich anders voor (PVDA). In Slowakije is het allemaal wat minder duidelijk waar partijen voor staan. Ze weten het eigenlijk zelf niet. Eigenlijk willen ze in de eerste plaats allemaal economische groei. Alsof er niks anders telt, maar dat is in het westen ook. Verder ligt men hier decennia achteruit als het over holebi-rechten gaat en -soms- abortus.
 • de Kerk heeft hier meer invloed dan in Be/Nl. Niet zozeer op de politiek, maar op de mensen hun basisgevoel in het leven. Simpel gezegd: gelovige Slowaken voelen zich zondig. Dat (en veel andere factoren) zorgt ervoor dat Slowaken heel geremd zijn. Met heel veel alcohol komen ze wat los, maar omgang met Slowaken blijft oppervlakkig. Het kan er allemaal vrolijk en sociaal aan toe gaan, maar diep lijkt het allemaal niet. Amerikaanse toeristen die zelf de spirituele en intellectuele diepgang van een traag ontwikkelend driejarig kind hebben, kunnen daarom soms beweren dat Slowaken juist heel open en makkelijk in de omgang zijn. Ja, als je alleen maar wat drank achterover wil slaan en je aan een volksdansje wil wagen op de scherpe tonen van een banjo, ja, dan kom je hier vast makkelijk rijkelijk aan je trekken. Wie diepgang zoekt, gaat lang moeten zoeken.
 • Slowaakse priesters herhalen elke zondag heel serieus dat we allemaal niet genoeg aandacht hebben voor onze medemens.
 • Gelovige volwassenen gaan hier echt nog biechten. Hallucinant om te horen soms. Ik ken hier volwassen mensen die heel vaak gaan biechten. Soms voel ik mij hier ergens anno 1950 in België.
 • Slowaakse gelovigen zijn er stellig van overtuigd dat alleen priesters in het buitenland pedofiel kunnen zijn
 • Slowaakse gelovigen denken echt dat God ingrijpt in de wereld. Men heeft dan geen advocaat nodig om een ernstig onrecht te bestrijden, want God zal de boosdoener straffen
 • Terwijl ik dit schrijf, hebben mijn vrouw en schoonzus een gesprek over God
 • als mijn Slowaakse familie een uur praat, valt minstens 1 keer het woord ‘priester’ of ‘kerk’.
 • Men vraagt mij hier altijd hoe Belgen en Nederlanders Kerst vieren. Als ik zeg dat we daar geen duidelijke tradities in hebben, dat elk gezin maar wat doet, dan vinden ze dat spijtig
 • Slowakije is een erg ritualistisch land. Men houdt hier heel erg van regeltjes. In de bestrijding van corona heeft dat geholpen. Men heeft hier waslijsten ongeschreven regels. Dat lijkt me heel specifiek te gelden voor Slowaken. Hongaren blijken bijvoorbeeld een pak losser en aangenamer te zijn in de omgang. Ook Tsjechen zijn in mijn ervaring grappiger en veel mondiger
 • men werkt hier veel en staat vroeger op dan in het westen
 • Slowaakse reclame is nog debieler en irritanter dan Belgische of Nederlandse
 • men heeft hier heel graag dubbing. daardoor spreekt men hier vaak geen of geen goed Engels
 • Slowaakse kinderen zijn rustiger en beleefder en een pak minder arrogant dan westerse
 • Slowaken durven geen probleem aankaarten. Iemand moet altijd de oplossing aanreiken
 • De humor hier is opvallend braver en veel minder seksueel getint
 • men kan Slowaken het best beschrijven als een bende geremde neuroten die een auto en werk bij een bedrijf willen hebben en verder met rust willen gelaten worden
 • Slowaken zijn dol op kinderen. In België en Nederland zijn er veel mensen die als ze eerlijk zijn kleine kinderen voornamelijk als irritante last zien
 • in Slowakije vind je haast nooit iemand die bewust kinderloos blijkt
 • Slowaakse chauffeurs stoppen alleen voor kinderwagens
 • Slowaakse mannen zijn hyperkritisch voor het uiterlijk van vrouwen. Dat doen ze om de vervelende aantrekkingskracht van de vrouwen hier te ondermijnen. Ook om zichzelf te paaien, omdat ze die vrouw niet kunnen verleiden. Dus is ze eigenlijk toch niet zo mooi.
 • Slowaaks eten is nogal zwaar. Slowaken doen graag of ze geen zoet willen, maar snoepen wél veel. Bij warme maaltijden, in brood en in de aolomtegenwoordige soepen verkiest men een zure smaak
 • men heeft hier geen keuze aan sauzen. In een frituur in NL of BE heb je een heel gamma aan sauzen. Kebab komt hier bvb met maar 1 saus. Een fletse yughortsaus. Waar men wat chillipoeder op strooit.
 • Om hier als man op het eerste zicht aantrekkelijk te zijn moet je er in de eerste plaats voorspelbaar en ‘normaal’ uitzien en je auto is deel van je uiterlijk. Een Slowaakse vrouw zoekt eerder een auto waar een man in zit dan een man die een auto bezit.
 • Slowaken dromen van een afgelegen huis in de bergen. Vlamingen dromen van een bed & breakfast in Zuid-Frankrijk. Nederlanders dromen van ondernemen.
 • Er zijn hier echt dorpen waar men nog echt afgesneden van de wereld leeft. Waar men hout moet hakken of moet bevriezen
 • Slowaken denken dat ze in het slechtste land ter wereld wonen, maar met een heel mooie natuur. Bullshit. Dit is zeker niet het slechtste land ter wereld en de Slowaakse natuur is zoals de Slowaakse keuken: niks om over naar huis te schrijven.
 • De meest open en spontane Slowaken verhuizen naar het buitenland. Vooral aantrekkelijke én slimme Slowaakse vrouwen die nogal ontevreden zijn, vinden een buitenlander en zijn dan weg. Toffe Slowaakse mannen gaan bijvoorbeeld naar Praag of zo
 • Slowaken denken dat Slowaaks een van de moeilijkste talen ter wereld is. Complete onzin. Hongaars en Fins zijn bvb veel moeilijker. Er is ook echt geen enkele reden om te zeggen dat Slowaaks moeilijker zou zijn om te leren dan eender welke andere Slavische taal.
 • Slowaken zijn vriendelijke mensen die heel dankbaar zijn als je ze iets geeft of iets voor ze doet
 • Ik ken persoonlijk geen enkele Belg of Nederlander die hier graag zou wonen, behalve de paar rare kwieten zoals ik die hier al zijn. En daar is altijd een Slowaakse vrouw mee gemoeid.